
hozzvalk 6 fre
Tszthoz:
-
230 g liszt
-
140 g hideg vaj
-
90 g porcukor
-
1 citrom lereszelt hja
-
2 tojssrga
-
pr csepp vz
Tltelkhez:
-
1 kg alma (tbbfle fajtt vegyesen hasznlva a legfinomabb)
-
3 ek barna cukor
-
1/2 citrom lereszelt hja
-
1/2 kk rlt gymbr
-
marknyi mazsola
Kenshez:
elkszts
-
A tszthoz valkat robotgp dagasztkarjval (vagy kzzel) jl sszedolgozzuk.
-
A tsztt megfelezzk, az egyik felt lisztezett felleten akkorra nyjtjuk, hogy egy 20 cm-es kivajazott piteformt ki tudjunk blelni vele. Flival letakarjuk, a maradk tsztt is folpackba csomagoljuk s betesszk a htbe, mg a tltelket ksztjk.
-
A tltelkhez az almkat meghmozzuk, maghzukat kivgjuk s a kisebbeket ngybe, a nagyobb almkat pedig nyolc cikkre vgjuk.
-
Lbasba tesszk, hozzadjuk a cukrot, a citromhjat, a gymbrt s a mazsolt. Kevs vizet ntnk al s kzepesnl kiss mrskeltebb tzn, lefedve puhra proljuk az almt. Hagyjuk teljesen kihlni.
-
A kihlt tltelket a tsztval blelt piteformba tesszk. A tszta peremt megkenjk tojsfehrjvel.
-
A tszta msik felt is kinyjtjuk, betakarjuk vele a pitt, a szleit sszenyomkodjuk.
-
A tetejt tojsfehrjvel megkenjk, villval nhny helyen megszrkodjuk s mehet is a 150 fokos stbe, lgkeversen. 40-50 perc alatt aranysznre stjk.
-
Vanlia fagyival tlaljuk.
|